”facebook”

diumenge, 16 d’octubre de 2011

TREBALLS DE TARDOR

He vist que molts de vosaltres busqueu possibles treballs de tardor per fer amb els nanos. Us presento alguns que he realitzat durant diferents cursos. Segurament que alguns ja els coneixereu. D´altres no els he posat ja que tenim programats fer-los i així us els vaig ensenyant mentres els realitzem amb els nens i nenes.
Com ja sabeu, el primer que faig quan treballem un tema és buscar un racó de la classe per exposar fotografies. Aquest és el que hem realitzat durant aquest curs. Com sempre plastifico les imatges ja que així duren més, les poden manipular els petits i és un material que ja tens pels cursos següents.
 GIRASOL
Cal dibuixar la forma del girasol en un full ( si és un full de cartolina millor), els nanos el pinten amb ceres toves o pintura. La part central la pinten amb color negre. Pen enganxar les pipes us aconsello que poseu molta cola líquida. Al principi veureu que queda tot blanc, però quan es seca queda transparent. D´aquesta manera quan els nanos tiren les pipes queden ben enganxades. Les pipes les compro en les botigues d´animals. Són les que mengen els lloros. Les podeu tastar, són crues. Per últim només cal envernissar i retallar. Poden decorar la classe i donen molta vida pel seu color. Després per emportar-se´ls a casa podeu enganxar al darrere un pal de gelat o un pal de sabata ( a les sabateries llencen uns pals de plàstic que van dins les sabates. Si en coneixeu alguna us els poden guardar. Són ideals per fer titelles i mil coses més!)

 MARAQUES DE NOUS
Aquest és un treball que podeu fer vosaltres. Si treballeu els fruits de la tardor i obriu nous, guardeu les closques i feu un petit foradet. Després passeu una corda o ràfia i la lligueu per les puntes a un pal de sabata ( veieu que els pals de sabates es poden fer servir per moltes coses!). Després de lligar-les us aconsello que hi poseu per sobre unes voltes de cel.lo per a que no s´escapi la ràfia. El so és molt maco. Proveu de fer-ne pels vostres nanos!!!

 MÒBIL AMB ELEMENTS NATURALS
Es tracta d´anar recopilant elements naturals: closques de castanyes, canyella en branca, pinyes, escorça d´arbre, fulles seques, pell de taronja seca, llavors de café, mongetes, llenties,safrà...
Les llegums, llavors i espècies estan forrades amb aeronfix per davant i per darrera. Heu d´anar enganxant els diferents elements al llarg d´una ràfia o corda i després lligar-les en un pal o tub de cartró.

 BOLET
Dibuixeu en un full la forma típica d´un bolet. El doneu als nanos per a que el pintin. Normalment els dono ceres toves si és una gran superfície. Després l´envernisso. Quan ja està sec en una segona sessió poso botons al mig de la taula i els nanos escullen quins volen enganxar en el seu bolet. Poso un tros de cola de barra ( literalment un tros de cola ) i els nanos posen a sobre els seus botons. Juntament amb el treball ensenyo el poema :
Sóc un bolet
molt petitó,
i ensenyo el barret
quan ve la tardor
Durant la setmana vinent faré amb els nanos un altre treballet de bolets, ja us el presentaré!!

 QUADRE AMB ELEMENTS NATURALS
Aquest treball l´he fet quan he estat amb nens de 4 o 5 anys. Primer preparo i retallo cartrons de capses. Durant un temps anem guardant els elements que porten de casa: espècies, fruits secs, fulles seques, llegums... i durant la sessió de plàstica posem força cola líquida al cartró i els nanos van creant la seva composició posant els diferents elements que tenen al mig de la taula. Per acabar, poso al voltant del cartró cel.lo de color i per darrera enganxo un tros de ràfia per poder penjar el quadre.


ARBRE-PINYA
Aprofiteu una sortida a la muntanya o demaneu la col.laboració de les famílies i tingueu un bon assortit de pinyes. Amb fang feu una bola i aixafeu-la una mica amb un cop sec a la taula. Quan els nanos hagin fet això només caldrà clavar´hi una pinya i deixar assecar. Per últim els nanos pintaran el fang de verd, marró.. i després vosaltres podeu envernissar tota la peça.

 MURAL DELS COLORS DE LA TARDOR
Amb aquest mural doneu als nanos l´ocasió de pintar lliurement fent diferents traços. L´única consigna és pintar amb els colors propis de la natura durant la tardor.

 MURAL PLASTIFICAT D´ELEMENTS DE LA TARDOR
El treball consisteix en extendre una bona capa d´aeronfix a sobre d´una taula i demanar als nanos que hi vagin posant diferents elements naturals com els que he anomenat en els anteriors treballs. Quan ja està suficientment ple, cal passar-li per sobre una altra capa d´aeronfix per tancar. Podeu fer un marc al voltant per a que quedi més maco. Aquest mural plastificat el tinc des de fa potser 4 o 5 anys i sempre el poso a la part inferior de la porta de la classe que és de vidre. D´aquesta manera el poden veure els nens i nenes de la meva classe i també la resta de nanos del pavelló quan passen per davant de la classe.
Aquest mateix treball podeu fer-ho també en dimensions més petites ( mida quartilla) i així cada nen pot fer el seu mural i emportar-se´l a casa per penjar del sostre o enganxar a la finestra.

MURAL DELS COLORS DE LA TARDOR 2
Es tracta d´enganxar en un gran paper blanc fulles seques. Els nanos han de decorar la resta del full amb pintura i pinzells. Com veieu és una activitat preciosa!!

Tinc més activitats, ja us les aniré ensenyant, incloses les diferents activitats que podeu fer per la Castanyada. Espero que us pogui servir per la vostra classe i les pogueu portar a la pràctica!!!

1 comentari:

  1. Quines idees tan xules. Potser, copiaré el de les maraques.
    Salutacions

    ResponElimina